Vandaag
Inhouten
Het bootje krijg al wat uitstraling met die Schuurlijst.
Het volgende object is het maken van de Oplangers, Vrangen en Leggers (vloerplanken). Eerst maken we de Leggers, ze zijn 2.5 mm dik. Op foto1 ziet u dat de Leggers verdeeld zijn in nummer 1 en nummer 2. De nummers 1 kunnen verlijmd worden. Nadat de Oplangers zijn gemaakt kunnen de nummers 2 pas gemaakt worden en ook worden verlijmd. De Oplangers zelf blijven nog even los. Meet op de grote tekening met behulp van de diverse doorsneden waar de Leggers moeten komen. U heeft al een verdeling van de Hulpspanten als hulpmiddel. Werk netjes want het komt in het zicht. Zorg ook voor zo min mogelijk lijmfouten. Die blijft men zien als er gelakt en/of gekleurd moet worden. Foto 2 toont u de verlijmde Leggers met rugnummer 1 en foto 3 alle Leggers. Dan volgen de Oplangers. Een kwestie van schuren en passen en schuren en passen. Ze worden gemaakt van 4.5 tot 5 mm dik eikenhout. Foto 4 laat zien hoe de Oplangers er uit zien. Laat ze iets uitsteken boven de Huidplanken, te zien op foto 5. Later als het "Middenboord" gereed is worden de Oplangers op maat gemaakt. Als de Oplangers gereed zijn kunt u de Leggers met nummer 2 pas maken en verlijmen. De Oplangers zelf blijven nog los. Foto 6.
Na de Oplangers zijn de Vrangen aan de beurt. Zowel voor als achter moeten drie Vrangen worden geplaatst. Op foto 7 ziet u waar de Vrangen moeten komen. Daar kunt u de maten overnemen. De bovenste Vrang, voor en achter, wordt gemaakt van 7 mm dik eikenhout en de anderen van 6 mm dik eikenhout. De bovenste Vrang in het achterschip dient tevens als oplegpunt voor de aan te brengen Achterplecht. Ik heb hem wat langer gemaakt zodat straks de Dekplankjes goed worden ondersteund. Foto's 8 en 9 tonen het achterschip, de foto's 10 en 11 tonen het voorschip. Daar moeten ook nog twee Inhouten worden gemaakt welke op de onderste Vrang staan. Te zien op foto 7.
kub-inhouten001015.jpg kub-inhouten001013.jpg kub-inhouten001011.jpg kub-inhouten001009.jpg kub-inhouten001007.jpg kub-inhouten001005.jpg kub-inhouten001003.jpg