Vandaag
Stevens
De Voor- en Achtersteven wordt gemaakt van 6 mm dik eikenhout. De mal is foto 1. Zorg voor een fijne nerf. Bij het inbeitelen van de inkeping voor de Huidplanken heeft u daar baat bij. Omdat het allemaal wat klein en kwetsbaar wordt kunt u de beide Stevens wat breder(dieper) maken zodat aan de binnenzijde wat meer hout overblijft. U heeft een erg scherp setje beitels nodig om de inkepingen te bewerkstelligen. De horizontale lijnen op doorsnede 2 van de grote tekening stellen de Huidplanken voor. Om goed aan te kunnen geven langs welke lijn u moet inbeitelen heb ik foto 2 toegevoegd met “Nieuwe Lijnen”.
De lijnen welke de Huidplanken voorstellen zijn iets doorgetrokken over beide Stevens. De snijpunten van deze lijnen met de onderbroken lijn heb ik met elkaar verbonden. Zo krijgt men de “nieuwe lijnen”. Ze zijn ietsje hoekig ten opzichte van elkaar. Op deze lijnen moet de beitel rechtop het hout in gaan. Doe dat maximaal 1.5 mm diep maar wel in fases anders splijt het hout in tweeën. Kijk eens goed naar de foto's van de twee Stevens. U ziet daar een gestippelde lijn. Vanaf deze lijn dient de inkeping schuin in het hout richting de “nieuwe lijn” te verlopen. Nogmaals, niet dieper gaan dan maximaal 1.5 mm.
Want aan de andere kant van de Steven moet hetzelfde kunstje worden vertoond. Nauwkeurig aftekenen hoeft natuurlijk niet vermeld te worden.
Beide Stevens zijn wat langer dan ze moeten zijn. Dat komt goed bij de montage van Vlak, Scheg en Stevens.
p.s. op doorsnede 4 van de grote tekening, hier foto 1, ziet u de inkeping ook. Deze loopt geheel rond. Aan u welke methode u kiest.
kub-stevens001016.jpg kub-stevens001014.jpg kub-stevens001012.jpg kub-stevens001010.jpg kub-stevens001008.jpg kub-stevens001006.jpg kub-stevens001004.jpg
kub-stevens001001.jpg