Vandaag
het Roer
Het Roer wordt van 5 mm dik eiken gemaakt. Het Roerblad bestaat uit drie delen. Onder het Blad wordt een balkje gelijmd. Op het Roerblad worden nog eens twee plankjes gelijmd welke de Helmstok ondersteunen. Foto1 laat het Roer zien zoals het moet worden gebouwd. Foto2 laat zien dat het Roerblad in drie delen is verlijmd en welke delen nog moeten worden aangebracht om tot een compleet Roer te komen. Op foto3 zien we een detail welke vorm de twee plankjes hebben die de Helmstok ondersteunen.
Het Roer hangt aan de Achtersteven met drie stuks beslag met draaipunt. Foto4 laat alle beslag op het Roer zien en de draaipunten welke op de Achtersteven komen. Daar zien we ook de uitsparing voor de Schroef, maar als het bootje geen Schroef heeft is dit natuurlijk niet nodig. Het beslag op het Roer heeft pennetjes en het beslag op de Achtersteven heeft busjes. De scharnierpunten maak ik van een contactbus die in vele connectoren zitten. Foto5 onderaan toont zo'n complete contactbus. Uit deze contactbus maakt ik een pennetje en een busje. Verder neem ik voor het beslag 0.5 mm koperen plaat met een breedte van 5 mm. Op foto1 zien we welke vorm het beslag op het Roer heeft. Ik maak eerst alle beslag. Ik bepaal ongeveer de lengte van alle benodigde strippen koper. Dan, in het midden van iedere strip, buig ik de strip om het pennetje of om het busje. Daarna solderen en mooi glad vijlen. Het uiteindelijke resultaat zien we dan op foto5 bovenaan. Op foto1 zien we ook dat er drie inkepingen moeten komen in het Roer waarin het beslag met de pennetjes komt te liggen. Tevens is deze inkeping z breed dat straks het busje er ook tussen kan om het Roer in te kunnen haken (foto6 en 7). Nu het beslag op het Roer zit kunnen we de lengte van het beslag met de busjes op de Achtersteven pas maken. Foto 8 laat dit zien. Nu het Roer hangt bepaal ik de plaats waar de gaatjes geboord moeten worden om het beslag op de Achtersteven vast te maken. Ik zet ze vast met boutjes en moertjes van 1,2 mm (foto9). Nu het Roer gemonteerd is bepaal ik de plaats waar de twee plankjes van foto 3 moeten komen. Daartoe neem ik een latje en leg dat op de Slijtplank vr de Pennenbank van de Helmstok en bepaal z waar het te lijmen plankje op het Roer moet komen (foto10).
bu212-roer001016.jpg bu212-roer001013.jpg bu212-roer001011.jpg bu212-roer001009.jpg bu212-roer001007.jpg bu212-roer001005.jpg bu212-roer001003.jpg bu212-roer001001.jpg